top of page
  • Çoruh Durmuş

Manken Çeşitleri

Mankenler, insan vücudunun ayrıntılarını taklit etmek için yapılmış, stilize edilebilir dekorlardır. Müşteri tabanına, cinsiyetine, bedenine ve tarzına hitap eden bir manken türü görsel düzenlemelerde tercih edilmelidir. Yalnızca müşteri kitlesine iyi hitap etmesi manken seçimi için yeterli bir kıstas değildir. Aynı zamanda ürünleri iyi sergileyen mankenler kullanılmalıdır.

Dimitri Koumbisi, Bishop Collective


Mankenler yıllardır görsel düzenlemenin vazgeçilmez parçalarıdır. En son moda trendlerini sunmak için kullanabileceğiniz en etkili araçlardandır. Anlatacağınız hikâyeye, temaya, marka kimliğinize göre seçeceğiniz manken tipi değişiklik gösterecektir. Manken seçimi yaparken göz önüne almanız gereken bir diğer değişken de manken üreticisinin mankenleri birbiri ile ilişki kuran setler halinde satıyor olup olmadığıdır.


Geniş bir tanımla yapıldığında mankenleri 7'ye ayırabiliriz:



Gerçekçi Mankenler


Adında da anlaşılabileceği gibi gerçek insan modelleri kullanılarak üretilmişlerdir. Gerçekçi detaylara ve görünüşe sahiptirler. Genelde fiberglas malzemeden yapılırlar ve yüzey görüntüsü insanın deri görüntüsüne çok yakın olur. Ortalama insan boyutlarında üretilen bu mankenlere peruk, kaş gibi gerçekçiliği pekiştirici detaylar eklenir. Yüzlerine makyaj yapılabilir. Farklı pozlarda mankenler kullanmanız hikâye anlatımınızı kolaylaştırır.



Gerçekçi Mankenler
Gerçekçi Mankenler

Soyut Mankenler


Bu mankenler, sahip oldukları ince detaylı yüzeyler nedeniyle seçkin mağazalar ve vitrinler arasında oldukça popülerdir. Soyut mankenler, daha çok dünya çapında kaliteli moda perakende mağazalarında sergilenen çağdaş sanat eserleri olarak ele alınmaktadır. Onları diğerlerinden ayıran yüz hatlarıdır. Belirgin bir yüze, gözlere, buruna, ağıza sahip olmazlar. Kaslar, dirsekler ve tırnaklar gibi başka özellikler eklenebilir. Fiberglastan yapılan soyut moda mankenleri, insan vücudunun ince kıvrımlarına sahiptir.



Soyut Mankenler
Soyut Mankenler

Başsız Mankenler


Tavan yüksekliğinin sınırlı olduğu alanlar için en uygun seçenek başsız mankenlerdir. Genellikle boyunları düz olarak gelir. Ancak farklı boyun aparatlarıyla üretilmiş modeller görmek mümkündür. Erkek ve kadın başsız moda mankenleri herhangi bir duygu sunmadıklarından, yarattığınız temanın ve hikâyenin müşterinize geçmesi için farklı yollar kullanmanız gerekir. Aşağıdaki resimde başsız mankenlerin yaratıcı bir şekilde kullanımını görebilirsiniz.



Başsız Manken
Başsız Manken

Esnek Mankenler


Esnek moda mankenleri yüksek talep görmektedir. İşletme sahipleri, onları hayal gücüne meydan okuyan gülünç pozlarda sergileyebilir ve bu da onları bir vitrin rüyası yapar. Diğer mankenler plastik veya fiberglastan yapılırken, esnek moda mankenleri, birçok pozisyonda bükülebilen veya kalıplanabilen yüksek yoğunluklu esnek köpük veya mekanik hareket bağlantılarına sahiptir. Pek çok poz aynı manken üzerinde uygulanabilir. Hiçbir uzvun çıkarılması gerekmediği için giydirilmesi en kolay olanlardır.



Esnek Mankenler
Esnek Mankenler


Gövde/Torso Mankenler



Kompakt ve taşıması kolay mankenlerdir. Yaygın şekilde kullanılırlar. Bazı gövde mankenleri, gerektiğinde uzuvları takma-çıkarma seçeneği ile birlikte gelir ve giysinin yalnızca üst kısmını verimli bir şekilde görüntüleyebilir. Birkaç manken bulunan ve ayrı giyim hatlarının vurgulanması gereken zamanlarda etkilidirler.



Gövde/Torso Mankenler
Gövde/Torso Mankenler

Çocuk Mankenleri


Çocuk moda mankenleri, çocuklarını farklı durumlarda nasıl giydirileceklerini merak eden ebeveynler için fikirleri belirlemeye yardımcı olur. Bu manken çeşidinin alt sınıfları, gösterilecekleri yaş aralığına bağlı olarak bebek, çocuk ve gençtir. Bebek mankenleri diğer ikisine göre nispeten daha düşük talep görür. Genç mankenler, modayı keşfeden gençleri cezbeder.



Çocuk Mankenleri
Çocuk Mankenleri

Hayalet Mankenler


Bu mankenler aynı zamanda fotoğraf mankenleri veya görünmez mankenler olarak da bilinir. Özellikle fotoğrafçılara uygundurlar çünkü sadece kıyafetleri gösterirler. Müşteriler giysiyi kendileri üzerinde hayal edebilir ve bu onlara parça hakkında daha iyi bir fikir verir. Kıyafeti havada süzülüyormuş gibi gösteren çok sayıda çıkarılabilir parçaya sahiptirler. Bu nedenle, hayalet moda mankenleri en çok çevrimiçi mağazalar ve dergi vitrinlerinde popülerdir.



Hayalet Mankenler
Hayalet Mankenler

Manken tipini seçtikten sonra Levitate Gösteri Teknolojileri'nin piyasaya çıkardığı akıllı makara sistemi g'petto'ya göz atabilirsiniz.


Mağazalarınızın görsel düzenlemelerinde (vitrinlerinizde ve reyonlarınızda), özel veya normal gün fark etmeksizin, müşterilerinize daima farklı senaryolar sunmanıza yardımcı olacak ürünümüz ile;


- Daha fazla müşteriye ulaşabilir,

- Rakipleriniz arasından ayrılabilir,

- Müşterilerinize farklı bir mağaza deneyimi sunabilir ve

- Markanıza olan sadakati arttırabilirsiniz.



Geri Dön
bottom of page